Ai intrebari sau doresti informatii despre serviciile noastre? Ia legatura cu noi!

Contacteaza serviciul clienti

Masuratori P.A.T.

 

PORTABIL APPLIANCES TESTER

In viata de zi cu zi suntem inconjurati de tot felul de dispozitive electrice. Pentru o functionarea in siguranta a echipamentelor si pentru a mentine eficienta acestora este recomandata testarea lor periodica. Este  foarte important sa se realizeze pericolele care pot aparea la functionarea incorecta a acestor echipamente si ce implicatii deosebit de grave pot decurge de aici.

Pentru aceasta, producatorii de echipamente de masurare au dezvoltat de-a lungul timpului aparate speciale pentru testarea sigurantei echipamentelor electrice, luandu-se in considerare standardele si reglementarile privind testele aplicate dispozitivelor electrice.

Aceste echipamente sunt denumite PAT (provenind din “Portabil Appliances Tester”) si sunt folosite pentru testarea conductorului de protectie,  a rezistentei de izolatie si a curentilor de scurgere. Ele pot efectua teste functionale, adica masurarea puterii si a altor parametri in timpul functionarii echipamentelor electrice.

Parametrii tehnici si de functionalitate ale testelor echipamentelor electrice  trebuie sa permita o inspectie completa a starii tehnice ale echipamentelor electrice si ale uneltelor, inclusiv verificarea parametrilor de baza ai dispozitivelor trifazate. Aceste instrumente trebuie sa verifice parametrii retelei de alimentare iar pe baza rezultatelor scopul masuratorilor este de a asigura siguranta utilizatorului. Masuratorile pot fi efectuate intr-un mod manual, dar foarte utila este capacitatea de a se efectua masuratori intr-un mod automat, cu setari personalizate ale secventelor de masurare ale parametrilor selectati.

 

 

Tipurile testelor PAT ce se pot efectua sunt:

 • Teste de functionare fara sarcina;
 • Testarea conductorului PE;
 • Testarea rezistentei de izolatie;
 • Testarea curentului de scurgere;
 • Masurarea tensiunii, curentului si puterii;
 • Testarea cablurilor de alimentare IEC si a prelungitoarelor.

 

        

Testarea aparaturii portabile (cunoscuta sub numele de “PAT”, mai exact “Testare PAT” sau “Inspectie PAT”) este un proces prin care aparatura electrica este verificata din punct de vedere al sigurantei in exploatare. De aceea termenul corect pentru intregul proces este cel de inspecție și testare a echipamentelor electrice.

Din pacate, in multe cazuri exista posibilitatea de a intalni aparate aflate in condiții periculoase de lucru. Acestea prezinta atat riscuri foarte mari pentru angajați, cat si de probleme pentru angajatori (mai ales intreprinderile industrial) pentru ca pot interveni nu numai riscul aparitiei unui șoc electric, ci si de riscul declansarii unui incendiu cauzat de defectele acestor aparate.
Asadar, testarea aparaturii portabile (PAT) este o metoda de testare a aparaturii electrice pentru ca utilizatorii, in baza unei intretineri corecte, sa poata fi incredintati ca sunt protejati si ca aparatele functioneaza in deplina siguranta.

Tragic este, si din pacate adevarat, ca de multe ori au existat pierderi de vieti omenesti dar si pagube materiale mergand pina la distrugerea completa a unor imobile (spatii comerciale, sedii de firme, locuinte, hoteluri, etc.) atunci cand s-a declansat un incendiu cauza unor defecte electrice.

De aceea, orice testarea PAT este o prioritate a oricarei politici privind sanatatea si siguranta traiului de zi cu zi, acasa si la locul de munca. Cu toate ca in prezent nu exista o lege concreta care sa precizeze efectuarea de teste la aparatura portabila, exista totusi un cadru legal in temeiul reglementarilor prevazute in I7/2011 – Normativ pentru proiectarea, executia si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor, pentru ca utilizatorii sa se fie instiintati de faptul ca echipamentele electrice folosite sunt sigure.

 

 

Cerințe legale

Standarde privind siguranta echipamentelor electrice:

 • DIN VDE 0701-0702 (VDE 0701-0702): 2008-06: Inspectia dupa reparare, modificarea de echipamente electrice - instrumente de testare periodica a echipamentelor electrice;
 • DIN VDE 0751:2001: Incercarile initiale si periodice ale sistemelor si echipamentelor electrice medicale ;
 • SR EN 60745-1:2003: Unelte electrice cu motor portabile. Securitate. Partea 1:Prescriptii generale;
 • SR EN 60950:2002: Echipamente pentru tehnologia informatiei. Securitate;
 • EN 60990:2002: Metode de masurare a curentilor de atingere si a cond. de protective;
 • EN 60353-1: Securitatea aparatelor electrice pentru uz casnic si scopuri similare. Prescriptii generale;
 • EN 61029: Securitatea uneltelor electrice cu motor transportabile. Prescriptii generale;
 • SR EN 60601-1-1-2003: Aparate electromedicale. Partea 1-1: Cerinte generale de securitate. Cerinte de securitate pentru sistemele electromedicale;
 • EN 60974-4: 2009: Echipament de sudare cu arc. Partea 4: Inspectie si incercari in functiune..
 • STAS 2612-87: Protectia impotriva electrocutarii. Limite admise;
 • I7-2011 cap. 8 Normativ pentru proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor electrice aferente cladirilor – Verificarea si intretinerea instalatiilor electrice.
 • Exista reglementari si in Legea nr. 319/2006 - Legea securitatii si sanatatii in munca, care obliga atat angajatorul  cat și angajatii si reprezentantii lor sa asigure securitatea tuturor persoanelor care folosesc locul de munca, astfel:
  -  Fiecare angajator trebuie sa faca evaluarea adecvata a riscurile pentru sanatatea și siguranța angajaților sai la care sunt expuși in timp ce la locul de munca
  -  Fiecare angajator trebuie sa se asigure ca echipamentele de lucru sunt astfel construite sau adaptate astfel incat sa corespunda scopului pentru care este prevazut
  -  Sa elimine riscurile generate de energia electrica prin utilizarea echipamentelor de lucru, utilajelor,  aparaturi, dar și sa fie menținute in așa fel incat sa previna pericolul de electrocutare. 

 

De ce este obligatorie testarea PAT?

Cu toate ca testarea aparaturii portabile (Testarea PAT) nu este reglementata in legislatie ca o obligatie, ea trebuie asumata ca o cerința privind siguranța folosirii aparaturii portabile, testarea constituind, la randul ei, și dovada intreținerii sistematice a echipamentele si aparaturii portabile.

Pentru ca aparatul supus testarii sa asigure siguranta in exploatare se folosesc echipamente special concepute pentru inspecții PAT cu care se pot realiza aceste teste si incercari.

Legislația precizeaza obligativitatea ca toate sistemele electrice, inclusiv aparate electrice, sa fie intreținute in asa fel astfel incat sa se poata preveni pericolele. Aceste testari si incercarii ale instalatiei electrice sunt impuse de lege pentru toate cladirile cladiri publice sau proprietate privata, mai ales in cazul in care in ele isi desfasoara activitatea angajati ai societatilor comerciale.

 

 


 

Care este intervalul de verificare PAT?

Normele de siguranța impun ca aparatele electrice sa  fie sigure in exploatare pentru a impiedica vatamarea lucratorilor, astfel toate echipamente necesita testarea la intervale regulate pentru a asigura siguranța permanenta. Intervalul dintre incercari depinde foarte mult de tipul aparatului, dar mai ales de mediul in care este utilizat.

Dovada Testarii PAT este obligatoriu sa fie vizibila pentru lucratori, in forma de informare "Testat PAT pentru siguranța electrica" și " A nu se utiliza dupa ..." Etichetele aplicate pe diferitele parți ale echipamentelor electrice utilizate.

Testarea și inspecția aparaturii portabile, a echipamentelor, dar si instrumentele simple de mana folosite in efectuarea unor operatii, trebuiesc inspectate vizual dar si din puct de vedere a rezistentei izolatiei. Aceaste testari și inspecții, se efecteaza in cadrul unui sistem de intreținere planificata privind sanatatea și securitatea la locul de munca.

Intervalul de inspectie si testare a aparaturii portabile variaza intre trei luni pentru echipamentele utilizate in constructii, un an sau mai mult in functie de uzura la care sunt supuse in exploatare. Este foarte important sa avem un regim de intreținere pentru aparatele electrice.

Verificarea dispozitivelor este importanta pentru a mentine eficienta echipamentelor si pentru a asigura functionalitatea in sigurata ale acestora. Intervalele de timp la care trebuie verificate a echipamntele sunt:

Verificari curente: se efectueaza de fiecare data inainte de punerea in functiune a unui echipament electric.

Verificari periodice:

 • la fiecare 6 luni pentru scule electrice operate ocazional;
 • la fiecare 4 luni pentru scule electrice operate frecvent;
 • la fiecare 2 luni pentru scule electrice operate continuu;
 • dupa fiecare eveniment care ar putea afecta functionarea.

 

Intr-un mediu cu risc scazut defectele cele mai periculoase pot fi gasite prin simpla verificare vizuala a aparatelor, urmarind semne evidente de deteriorare, cum ar fi cablurile roase. Descoperirea unor deteriorari reprezinta semnale de pericol potențial, pe care le puteti inlatura scotand din uz acel aparat.

De exemplu, in cazul in care cablul de alimentare este uzat sau ștecherul este spart, utilizatorii au nevoie sa fie sfatuiți sa nu foloseasca aparatul și sa raporteze acest defect. Aceasta informație poate fi afisata sa zicem prin utilizarea unui poster sau intr-o nota care sa fie vizibila tuturor angajatilor. Verificarile vizuale facute de utilizator pot descoperii peste 90% din defectele aparaturii portabile.

Testele PAT depind foarte mult de clasa de izolatie a aparatului si cuprind in general testarea continuitatii nulului de protectie, rezistenta de izolatie si teste de polaritate a cablurilor de alimentare.

 

Ce tipuri de echipamente trebuiesc testate?

 • Aparat Portabil
  Aparatul portabil este, prin definitie, un aparat cu o greutate mai mica de 18 kilograme și care poate fi mutat, in funcțiune sau nu, dintr-un loc in altul. Un exemplu de astfel de aparat care poate fi usor mutat dintr-un loc in altul: aspirator, mixer alimente, prajitor de paine, etc.
 • Echipamente mobile
  Echipamentele mobile sunt acele echipamente care au mai putin de 18 kg și nu sunt fixe si care pot fi prevazute cu roti, rotile sau alte mijloace pentru a facilita mișcarea de catre operator dupa cum este nevoie pentru a se efectua diferite operatii.
 • Aparate de mana
  Aparatele de mana sunt acele echipamente portabile destinate a fi ținute in mana in timpul utilizarii normale, ca de exemplu: uscator de par, letcon de lipit.
 • Aparate/Echipamente staționare
  Sunt acele echipamente care au o masa mai mare de 18 kg și care nu sunt prevazute cu un manere de transport (de exemplu, frigidere, mașini de spalat, etc.)
 • Aparate/Echipamente fixe
  Sunt acele echipamente sau aparate care sunt fixate pe un suport sau intr-o locatie specifica, cele mai multe dintre ele fiind alimentate in mod normal cu un cablu electric fix, (de exemplu instalatiile de uscare de mana de baie).
 • Echipamente pentru tehnologia informațiilor
  Echipamentele pentru tehnologia informației includ atat acele echipamente electrice cum ar fi calculatoarele alimentate de la rețea, cat și echipamentele de telecomunicații dar și alte echipamente electronice, cum ar fi imprimantele, fotocopiatoarele, faxurile, și monitoarele.

 

Sursa :   http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_appliance_testing


Compare
Continue shopping Compare

has been added to your wishlist.

Continue shopping My wishlists