Ai intrebari sau doresti informatii despre serviciile noastre? Ia legatura cu noi!

Contacteaza serviciul clienti

Termoviziune

 

Ce reprezinta termografia?

Termografia (termoviziunea) este masurarea campului termic prin inregistrarea radiatiilor infrarosii si vizualizarea distributiei de temperatura pe suprafetele observate.
Echipamentele industriale in care procesele tehnologice impun nivele termice mai inalte in raport cu mediul inconjurator prezinta pierderi energetice care depind de topologia instalatiilor, precum si de calitatea si starea izolatiei acestora. Evaluarea acestor pierderi de energie, care reduc randamentul sistemelor, implica cunoasterea distributiei termice a tuturor componentelor acestora. Aceasta se realizeaza cu ajutorul sistemului de termografie care vizualizeaza distributia temperaturii pe suprafata echipamentelor, prin masurarea radiatiilor IR (infrarosii).

 

Domeniile unde termoviziunea are un rol din ce in ce mai important sunt tot mai multe si mai diversificate:

 • Energetica - testare instalatii, tablouri de distributie, celule de joasa, medie si inalta tensiune, sisteme de bare colectoare, turbine, generatoare, transformatoare, bobine de compensare, cabluri, izolatori, contactoare etc.
 • Termoenergetica - detectare pierderi de agent termic, blocaje, izolatii deficitare si depuneri de reziduuri la conducte si rezervoare, verificarea etanseitatii vanelor
 • Electronica - depistarea zonelor de supraincalzire a circuitelor, testarea componentelor si a contactelor
 • Electromecanica - depistarea supraincalzirii bobinajelor cauzate de suprasarcina sau izolatie defectuoasa, blocaje sau functionare greoaie la elementele subansamblelor rotative gen lagare, rulmenti, axe, transmisii, cauzate de lubrifiere slaba, dezechilibrarea sistemelor in miscare etc.
 • Constructii - identificare surse de umezeala, detectare pierderi de caldura, izolatii slabe, testarea instalatiilor de incalzire, de ventilatie si de aer conditionat, identificarea punctelor slabe ale structurilor, audituri energetice etc.
 • Instalatii industriale - localizarea pierderilor de caldura in fluxul tehnologic.
 • Alte domenii: Instalatii electrice casnice/industriale, militar, transporturi, cercetare, biotehnologie, etc.

Exemple de defecte in instalațiile de inalta tensiune care pot fi detectate prin termografie:

 • oxidarea intrerupatoarelor de inalta tensiune;
 • conectori supraincalziți;
 • conectori incorect fixați;
 • defecte de izolație.

 

Transportul și distribuția energiei electrice sunt, in acest context, extem de interesante pentru termografie, caci prin efectul Joule, curentul electric lasa o amprenta clara a trecerii sale prin circuite sau prin diverse alte echipamente și dispozitive.

Monitorizarea rețelelor și tablourilor electrice in vederea depistarii dezechilibrelor, suprasarcinilor, scurtcircuitelor și in final pentru evitarea distrugerilor, sunt posibile intr-un mod simplu, rapid și intuitiv folosind camere video in infraroșii de performața ridicata.

Ce avantaje prezintinta utilizarea termografiei?

Termografia prezinta avantaje majore fata de multe alte tehnici de diagnoza deoarece:

 • echipamentul de masura nu emite radiatii daunatoare specialistului care face evaluarea sau personalului institutiei aflat in apropiere;
 • scanarea termica nu necesita realizarea contactului direct cu sistemul, echipamentul sau instalatia aflate sub test;
 • defectele, problemele de functionare si tendintele de defectare sunt detectate rapid, fara oprirea din functionare si fara necesitatea transportului la un laborator specializat;
 • scanarea termica este o metoda de investigare non-invaziva, non-distructiva, pentru ca nu intervine si nu influenteaza in nici un fel materialul, obiectul sau procesul investigat putand fi repetata ori de cate ori este nevoie;
 • permite analize in timp real inainte si dupa interventii la echipamente/instalatii de maxima importanta, in vederea obtinerii de informatii utile pentru investigarea evolutiei in timp a acestora;
 • scanarea se poate realiza si asupra unor obiecte aflate in miscare sau in locuri inaccesibile;
 • permite evaluarea din punct de vedere termic a unor obiecte/ echipamente periculoase: produse chimice, instalatii electrice aflate sub tensiune, corpuri fierbinti;
 • se pot realiza harti termice ale unor suprafete mari.

 

 

Pentru cladiri folosind termografie in infrarosu cu camere de termoviziune, se pot identifica zonele cu pierderi de caldura si zonele cu potential de aparitie a condensului, se poate aprecia modul in care s-a executat o lucrare de izolatie termica si cat de bine functioneaza reteaua de distributie a agentului termic.

Impreuna cu aparatele de inregistrare a valorilor temperaturii, umiditatii, noxelor (monoxid de carbon, dioxid de carbon), cu ajutorul masuratorilor termografice, camera de termoviziune, se poate aprecia cat de “bolnava” este locuinta dvs. si daca acest lucru poate afecta sanatatea dvs.

 

 

Detectorul camerei de termoviziune măsoară radiaţia electromagnetică a obiectului în domeniu infraroşu. Acest domeniu poate fi exprimat numeric în intervalul lungimii de undă cuprins între 0,75 µm şi 1 mm.

Echipamentele industriale in care procesele tehnologice impun nivele termice mai inalte in raport cu mediul inconjurator prezinta pierderi energetice care depind de topologia instalatiilor, precum si de calitatea si starea izolatiei acestora. Evaluarea acestor pierderi de energie se realizeaza cu ajutorul sistemului de termografie care se vizualizeaza distributia temperaturii pe suprafata echipamentelor, prin masurarea radiatiilor IR (infrarosii).

Sistemele ThV/ThG – IR din generatiile noi sunt portabile (avand masa sub 3kg, functie de tip), fapt care permite ca scanarea termica, vizualizarea imaginilor si obtinerea termogramelor sa fie realizate chiar in locul de functionare a echipamentului /instalatiei. Viteza mare de stocare a datelor, memoria interna (50 de imagini) si posibilitatea analizei ulterioare a imaginilor in infrarosu, recomanda utilizarea acestor sisteme si in munca de cercetare.

 

 

Prin folosirea termografiei in infrarosu in mentenanta instalatiilor industriale, defectele incipiente pot fi depistate si corectate cu mult timp inainte de a se manifesta prin avarieri ; astfel se reduc duratele de intrerupere a functionarii utilajelor, prin eliminarea opririlor neplanificate si prin optimizarea planificarii reparatiilor si a operatiilor de intretinere planificate. Aceasta are ca efect imediat reducerea cheltuielilor (economii de energie electrica, economii la reparatiile mijloacelor fixe), reducerea primelor de asigurare, reducerea duratei verificarilor si inspectiilor periodice. De asemenea, creste gradul de utilizare a utilajelor si se imbunatatesc conditiile de protectie a muncii.

 


Compare
Continue shopping Compare

has been added to your wishlist.

Continue shopping My wishlists