Ai intrebari sau doresti informatii despre serviciile noastre? Ia legatura cu noi!

Contacteaza serviciul clienti

SSM Electricieni

 

Autorizari interne electricieni – SSM.   Eliberare „Talon de electrician autorizat”

Firma noastra efectueza periodic la sediul beneficiarului examenul pentru autorizarea electricienilor pe filiera SSM. Autorizarea se efectueaza in baza procedurii tehnice interioare ce respecta planul HSSE al beneficiarului.

Hotararea de Guvern nr. 1146/2006

Anexa1 pct.3.3.25. "Instalatiile sau echipamentele de munca electrice trebuie sa fie exploatate, intretinute,reglate, reparate si puse sub tensiune numai de catre personal calificat in meseria de electrician autorizat din punctul de vedere al securitatii muncii. Autorizarea personalului pentru lucru la instalatiile tehnice electrice in activitatile de exploatare, intretinere si reparatii trebuie sa se realizeze, conform regulamentului pentru autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securitatii muncii, pe baza de examen medical, psihologic si test de verificare a cunostintelor profesionale, de securitate si sanatate in munca si de acordare a primului ajutor".

 

 

Necesitatea autorizarii interne a electricienilor este stipulata si de Ordinul presedintelui A.N.R.E Nr.90 din 2009, in articolul 6, astfel:

Art. 6. – Exploatarea instalatiilor electrice se face de catre un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la Sistemul electroenergetic national, pe care le exploateaza cu personal autorizat in conformitate cu prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in baza instructiunilor proprii; calitatea de electrician autorizat pentru exploatarea instalatiilor electrice este conferita prin Talonul de autorizare emis de operatorul economic angajator, in conformitate cu prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca.

- articolul 6 se refera la persoanele care au calitatea de angajat la un operator economic care detine, sub orice forma, capacitati energetice racordate la SEN carora li se impune in mod imperativ acordarea Talonului de autorizare interna emis de angajator, autorizare interna pe baza caruia se atesta indeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana in cauza, atat din punct de vedere al S.S.M. cat si al studiilor necesare.

Dupa parerea unor specialisti in domeniu, la micile lucrari de mentenanta, de genul intretinerii instalatiilor electrice de iluminat si prize ale unei cladiri ori la operatorii care executa doar operatii de pornire-oprire a unor utilaje nu este imperios necesar detinerea unei autorizatii emise de A.N.R.E., fiind suficienta autorizatia interna in baza instructiunilor proprii.  Insa, atat la la lucrarile de executie de instalatii electrice – de orice tensiune si de orice putere instalata – cat si la cele de intretinere/reparatii/verificari se impune in mod imperios autorizarea de catre A.N.R.E. a personalului  intrucat erorile de executie ori de manevra pot afecta grav functionarea instalatiilor electrice, atat ale operatorului economic cat si ale furnizorului de energie electric, perturband functionarea SEN si pot produce daune importante agentului economic in cauza.

 

 

Dosarul de autorizare interna electricieni pentru joasa tensiune (j.t.) contine urmatoarele documente:
1. Decizie comisie de examinare electricieni;
2. Regulament autorizare electricieni;
3. Fisa de examinare electricieni (apt medical si psihologic);
4. Chestionar SSM (Pregatire profesionala, norme de SSM, norme de prin-ajutor).
5. Talon de autorizare electricieni.

Autorizarea interna a electricienilor se face de catre o comisie formata din :
1. inginer electro-energetic
2. sef serviciu prevenire si protectie sau lucrator desemnat;
3. medic de medicina muncii
4. dupa caz angajator sau un reprezentant al acestuia

 

Putem realiza instructajul cu urmatoarele mijloace tehnice:

 • Manechin protecia muncii
 • Videoproiector
 • Mape cu documentatie
 • Formatori autorizati ANRE
 • Aparate de masura pentru curenti si tensiuni
 • Materiale electroizolante (manusi, cizme, covoras, etc ) pentru testare practica
 • Imbracaminte/casti de protectie
 • Material audio/video
 • Centura speficica lucru la inaltime
 • Trusa de prim ajutor
 • Etc.

Dupa efectuarea controlului medical periodic (sau la angajare) , comisia va examina electricienii si in functie de rezultatul examenului se va intocmi un proces verbal care atesta ca persoana respectiva este "autorizat intern" pentru efectuarea lucrarilor respective.

 

 

Autorizarea interna pe linie de S.S.M. trebuie stabilita in instructiunile proprii  ale angajatorului, astfel:

 • Muncitorii, maistrii, tehnicienii, subinginerii si inginerii cu calificare de electrician sau asimilat acestuia (electromecanic, electrotehnic, instalatii electrice in constructii), indiferent de functie sau vechime, care isi desfasoara activitatea in instalatiile sau asupra instalatiilor electrice in exploatare ori in vecinatatea acestora, unde exista riscuri de natura electrica, trebuie sa fie autorizati.
 • Autorizarea atesta indeplinirea conditiilor minime necesare ocuparii sau mentinerii postului sau functiei pe care urmeaza sa o exercite sau pe care o detine persoana in cauza.


Prin aceste autorizari interne se verifica competentele si cunostintele minime necesare postului ocupat de persoana in cauza, avand in vedere incadrarea in grupele de autorizare pe care le solicita postul ocupat:

 • grupa I – executant de lucrari in cadrul formatiei de lucru
 • grupa a II-a – executant de manevre
 • grupa a III-a – sef de lucrare
 • grupa a IV-a – admitent la lucrari si/sau responsabil de manevre
 • grupa a V-a – emitent


Compare
Continue shopping Compare

has been added to your wishlist.

Continue shopping My wishlists